objawy_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Objawy po kleszczu

Tytuł:Objawy po kleszczu
Autor:Luiza
8.9.2011, 09:35
Zabrałam swoją siostrzenicę na wycieczkę do lasu, zbierałyśmy grzyby, dziewczynka była bardzo szczęśliwa. Po powrocie do domu siostrzenica powiedziała że ma jakąś czarną plamkę pod kolanem, okazał się to kleszcz. Bez namysłu go usunęłam, go ale mała zaczęła narzekać na ból głowy. Czy to mogą być pierwsze objawy choroby od kleszczowej?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

objawy_ciekawostki

Ciekawostki

Poród objawy
Nie odkryto jak dotąd, czynników wyzwalających początek porodu. Niemniej jednak uważa się, że rozpoczęcie porodu pochodzi równocześnie od płodu, łożyska i matki. Objawy przedporodowe mogą pojawić się u ciężarnej nawet na miesiąc lub dłużej przed ostatecznym rozwiązaniem, ale mogą też wystąpić dopiero na kilka godzin przed porodem.

Czy wiesz, że...

Nadciśnienie - objawy
Jednym z głównym objawów nadciśnienia jest wyższe ciśnienie tętnicze: skurczowe o wysokości 140 mmHg (i więcej), rozkurczowe: 90 mmHg (i więcej). Niekiedy symptomy są niezauważalne, a pacjent o nadciśnieniu dowiaduje się podczas rutynowej kontroli lekarskiej. Nadciśnieniowcy skarżą się na bóle głowy, które nasilają się szczególnie rano, miewają zawroty głowy i krwawienia z nosa.

Polecamy

Grzybica - objawy
Grzybica jest grupą chorób, które są wysoce zaraźliwe wobec ludzi i zwierząt, wywołanych działaniem mikroskopijnych grzybów. Objawy grzybicy są różne i są przede wszystkim uzależnione od miejsca występowania. Przykładowo objawy grzybicy gardła będą inne niż objawy grzybicy stóp. Oczywiście wyróżnia się grupę objawów, które mogą pojawić się w każdym rodzaju grzybicy, np. świąd, pieczenie, wykwity.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Substancja metamizol stanowi prawie biały, krystaliczny proszek, łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu metylowym, trudno rozpuszczalny w spirytusie i nierozpuszczalny w eterach.